Gotowanie na parze – korzyści, porady

Spośród wszystkich konwencjonalnych metod gotowania, gotowanie na parze jest jednym z najbardziej naturalnych i zdrowych sposobów przygotowywania spożywanych pokarmów; to prosta technika, która pozwala doświadczyć wyjątkowych smaków samego jedzenia.

Zalety gotowania na parze

Przyrządzanie potraw na parze ma wiele zalet w porównaniu do tradycyjnego gotowania. Przede wszystkim podczas przygotowywania posiłków potrawy przygotowywane na parze pozwalają zachować wszystkie składniki odżywcze. Potrawy przygotowane na parze są również lekkostrawne, mają mniej kalorii i świetnie nadają się dla osób dbających o linię i nietolerujących ciężkich, tłustych potraw. Podczas przyrządzania potraw na parze zostawia wyśmienity, prawdziwy smak potraw i barw produktów oraz minimalizuje użycie soli czy dodatkowych tłuszczów. Warzywa gotowane na parze są jędrne i soczyste, a nie „rozmiękczone” jak te rozgotowane. Dzięki warstwowemu ułożeniu produktów, np. w parowarze, cały posiłek możemy przyrządzić w jednym naczyniu i co istotne, spokojnie oddalić się na chwilę bez obawy o nieustanne mieszanie i obracanie potraw – gotowanie na parze jest praktycznie „bezobsługowe”. Przez to jest świetnym rozwiązaniem dla osób zabieganych – zwykle trwa o wiele krócej niż tradycyjne przyrządzanie potraw! Dania przygotowane na parze to niskokaloryczne posiłki oraz skrócony czas gotowania, co jest szczególnie ważne dla zabieganych, które mają dość zwykłego gotowania.

W jakie produkty warto się zaopatrzyć, chcąc zdrowiej jeść?

Wiele osób, gdy chce się lepiej odżywiać, nie wie jakie produkty wybierać. Potrawy gotowane na parze będą świetnym wyborem, ale co oprócz tego?

Poniżej przedstawiamy kilka zdrowych produktów, które są dobrym wyborem w kuchni, a które nie są tak popularne.

Sok żurawinowy – Żurawina zawiera wiele składników odżywczych oraz witamin i minerałów – witaminy C, E, K, B1, B2, B6, mangan, sód, magnez i potas. Żurawina zawiera również błonnik, którego spożycie pomaga osobom z problemami układu trawiennego.

Sok gruszkowy – Owoc gruszy zawiera bardzo dużo potasu oraz żelazo, sód, wapń, magnez, jod, fosfor, witaminy A, B1, B2, B5, C i PP. Ze względu na dość dużą zawartość błonnika i pektyn reguluje pracę przewodu pokarmowego. Pobudza trawienie i perystaltykę jelit, likwiduje zaparcia.

Kiszony seler – Sok z selera naciowego spożywa się często na poprawę cery. Podkreśla się szczególnie jego działania przeciwtrądzikowe. Kiszony seler naciowy w swoim składzie ma silne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, zwalczające aktywność wolnych rodników.

Ocet z czerwonego wina – Zawiera wartościowe składniki: witaminy, makro- i mikroelementy (potas, fosfor, magnez). Ocet Winny z Czerwonego Wina dodaje się do marynat, w których moczy się wołowinę, cielęcinę czy jagnięcinę.

Olej rzepakowy bio – Olej rzepakowy zawiera również dużą ilość cennych dla organizmu kwasów omega-9 i omega-3. Dzięki temu jest on doskonałą alternatywą dla najczęściej używanej przez nas oliwy.